Velkommen til nettsiden for Tina Svaleng, privatpraktiserende spesialist i psykiatri.
Jeg tilbyr utredning og behandling av psykiske lidelser og plager. Behandlingen består av samtaler (psykoterapi), tilpasset den enkeltes lidelse og behov.
Medisiner kan inngå i behandlingen når det er aktuelt, dersom vedkommende ønsker det.
Jeg har også god erfaring med EMDR, en godt dokumentert behandlingsmetode, spesielt ved traumer eller andre fastlåste hendelser (se nærmere beskrivelse under Terapi og Tjenester).
Du trenger ikke henvisning for å få time hos meg, da jeg driver helprivat, dvs. uten støtte fra det offentlige.
Noen ganger kan det imidlertid være en fordel med en henvisning fra fastlege, for bla å kunne få bakgrunnsinformasjon og en bedre oversikt over tidligere sykehistorie, utredninger og behandling. Dette for bla å komme raskere i gang med det du ønsker å få hjelp til.
SØVNPLAGER
Opptil 90 % av de som sliter psykisk har også søvnproblemer, i tillegg har også mennesker med kroniske søvnproblemer økt risiko for å utvikle psykiske plager. Søvn er viktig for både fysisk og psykisk helse. Dette er bakgrunnen for at jeg har jeg fordypet meg i søvnproblematikk og søvnlidelser. Jeg tilbyr utredning og behandling for søvnløshet og døgnrytmeforstyrrelser.
LIVSKRISER
Man må ikke nødvendigvis ha en psykisk lidelse eller behov for medisinering for å kunne ha stor nytte av å snakke med en psykiater. Utsettes man for livskriser, utbrenthet, stress, samlivsproblemer, samlivsbrudd, tap av jobb osv, kan det hjelpe å snakke med en fagperson.
Som lege og psykiater er jeg opptatt av å gjøre en helhetsvurdering av pasienters helsetilstand, både fysisk og psykisk. Jeg vektlegger faglig grundighet, og ønsker også å tilpasse samtaler, terapi og evt medisinering til den enkelte.
Hva er en psykiater?
Mange lurer på hva som er forskjellen mellom en psykiater og en psykolog. En psykolog har studert psykologi i 6 år på et universitet og gjerne spesialisering etterpå. En psykiater er en lege som etter 6 års grunnutdanning ved et medisinsk fakultet på et universitet, og etter 1,5 års turnustjeneste, har spesialisert seg i 5 år i psykiatri. Spesialiseringen består i at man arbeider som lege på ulike psykiatriske sykehusavdelinger, samtidig som man følger et strukturert utdanningsopplegg godkjent av den norske legeforening. For pasienten vil hovedforskjellen mellom å gå til psykolog og psykiater handle om at psykiateren gjør en totalvurdering av både fysisk og psykisk helse. I tillegg til å drive utredning og behandling med ulike terapeutiske metoder, kan en psykiater også foreskrive medisiner, rekvirere blodprøver, henvise til røntgen og henvise til andre legespesialister. Som lege har psykiateren generell kunnskap om sykdommer, noe som kan være nyttig når vi skal forsøke å skille mellom psykisk lidelse og somatiske (kroppslige) sykdommer.